Merhaba!

Sesol.org ses kayıtlarıyla çalışmak isteyen farklı gruplara alt yapısını açmayı planlayan bir açık arşiv ses haritaları platformudur. Adalara Ses Ol bu platformun ilk kampanyasıdır.

2015 Mayıs ayında gönüllü bir ekiple birlikte adalara dair sorunları ve yaşam çeşitliliğini konu edinen bir ses kampanyası hayata geçirmeye karar verdik. İstanbul ili dahilindeki yerleşime açık olan tüm adalar, onların mahalleleri olan Yassı, Sivri, Tavşan ve Kaşık Adaları ve bu adaları çevreleyen Marmara Denizi ile ilişkili canlı ve cansız varlıklara ait bir ses datası oluşturarak adalar ve Marmara Denizi ahalisinin – ortaklarının- çeşitliliğini duyurabileceğimiz bir alan sağlamak istiyoruz. 

Herkesin katılımına, kullanımına, farklı işler üretmesine açık bir ses datası ile adalardaki sorunlara ve taleplere dair :

  • web üzerinde bir açık arşiv ses haritası

    Adalara Ses Ol Ses Enstalasyonu
  • tematik bir analiz

  • iskelerde vs şehrin farklı yerlerinde açılan kampanya masalarında sergilenecek bir ses enstalasyonları   

gerçekleştirmek öncelikli hedeflerimiz arasında. Ses datamız bizim kullandığımız telif hakkini kullanarak bu seslerden başka işler üretmek isteyecek herkese açık. Bu işleri de Sesten İşler sayfamızda yayımlamak iştiyoruz. Bizimle iletişime geçmeniz yeterli. Seslerin bir kısmını soundcloud hesabımızdan da dinleyebilirsiniz.     

 

Sesol.org sesalanı ekolojisi, sosyoloji, dijital beşeri bilimler ve sanat metodlarını kullanan interdisipliner bir araştırma ve interaktif veri toplama alanıdır. Kamu tanımını insan ve yerlesiğin ötesine taşıyarak tartışmayı hedefler. Hava, toprak, kayaç ve suya bağımlı yaşamları, inşa edilmiş çevreyi, ölü doğayı, atmosferi, altyapı sistemlerini, yerleşik ve göçer (insan ve insanötesi) komünite bilgisini seslendirme aracılığı ile bir harita ve kavramlar ağı içinde sunar. Bilgi formu, aktör, zaman ve mekan çeşitlilikle beslenen, dolaylı deneyimleme metodları ile aktif öğrenme modelini benimser. Açıkarşiv bir ses haritası olan Ses Ol aynı zamanda interaktif katılımcı içeriklerine, yerel aktörlerin kendi medyalarını kurmasına ve bilginin merkezi değil yaygın üretilmesine alt yapı sağlar.

Çevrimiçi alanlar dışındaki ortak alanlarda bilginin ve deneyimin çeşitlenmesini ürettiği yan kamusal sanat araçları, bilimsel makaleler, akademik dersler, kamusal etkinlikler ile besler. 

Nisan 2017’de ses ekle sayfasındaki etiket tanımlama sistemimizi yenilemiş elimizdeki seslerin yarısına yakınını yeni haritamız üzerinde konumlandırmış bulunuyoruz. Sizleri de çalışmamıza katılmaya, adalara ses olmaya, ses toplamaya davet ediyoruz. Sitemizdeki Ses Ekle sayfasından siz de ses yükleyebilirsiniz.

Ses eklemek için sayfadaki işaret imini ses dosyasını yükleyeceğiniz noktaya taşıyarak tutturun. Daha sonra haritanın altındaki formu doldurarak 10 dakikayı geçmeyecek mp3 formatında kaydedilmiş sadece size ait olan ses dosyanızı sisteme yükleyebilirsiniz. Teşekkürler!

Proje sadece kişisel mali kaynaklarımız ve ortaklaştırdığımız emeklerimizle yürütülmektedir.

Sesol.org’u ilerleyen süreçte benzer ‘Ses Ol’ kampanyaları yürütmek isteyen farklı aktivistlere de açarak, farklı meseleleri ortaklaştırabileceğimiz bir ses haritaları platformu ve forum alanı haline getirmeyi planlıyoruz.

Her türlü sorunuz ya da ekibe katılım için bize sesolorg@gmail.com dan ulaşabilirsiniz.

Neler yükleyebiliriz derseniz size birkaç fikir sunalım:

  • Adalara dair duyulsun istediğiniz herhangi bir ses – anılarınız, talepleriniz, sorunlar, sesi duyulmayanlar, geçtiğiniz sokaklar, vaktiyle olanlar simdi olmayanlar. Ada ve Marmara Denizi ahalisi kimlerdirAdalarda yaşayanlar, adalardan gelip geçenler kim?

  • Mesela haritada Heybeliada Sanatoryum’un olduğu alanda bir çok noktada rüzgar, kuş, nefes, türlü orman sesleri, buraya dair anılar, adalının Sanatoryum’a dair talebi, hastane sesi gibi bir çok 2-3 dakikalik mp3 formatında kaydedilmiş sesler.

  • Çocukların ada algılarını konu edinen sesler.

  • Marmara Denizi üzerinde su altı sesi, vapur sesi, vapur kalabalığı sesi, keyif sesi, adalıların ulaşıma dair derdini anlatan sesler, deniz canlıları, denizin sorunları ve benzeri. 

  • Adalardan gelip gecenler kim? Ne soylemek isterler? 

  • Ada sokaklarında duyduğumuz her dilde kayıt yapılabilir.

Telif Hakkı:

Sesler sisteme yüklendiğinde Alıntı-LisansDevam CC BY-SA Creative Commons lisansı ile teliflenir. Ayrıntılı bilgi için: https://creativecommons.org/licenses/

https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.tr

https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode#languages

“Bu lisans eseri kullanan kişilere kendi eselerini de aynı lisanla lisansladıkları sürece, karıştırma, ince ayar yapma, ve üzerine çalışma hakkı verir. Bu lisans genelikle “copyleft”ten bağımsız ve açık erişim yazılım lisansları ile karşılaştırılır. Wikipedia bu lisansı kullanmaktadır ve Wikipedia gibi içeriklerden ya da benzerlerinden yararlanan eserler için önerilmektedir.”


Sitenin inşası boyunca emeği geçen tüm Sesol.org ekibine: Tayfun Can Akbaba (yazılım ekibi)Tolga Balcı ( Ses Ekibi),  Melih Dalbudak (Ses Ekibi),  Gürkan Mıhçı (Ses Ekibi, Ses Yürüyüşü), İpek Oskay (Proje Sorumlusu, Araştırma Sorumlusu, Web Tasarım , Ses Ekibi, Enstalasyon Tasarım Ekibi), Ozan Öztaşkıran‘na (Software danışmanlığı – Tasarım Ekibi) katkıları için; ve proje başlangıcında verdikleri destek için arkadaşlarımız:  Alaattin Cineviz, Mehtap Çağlar, Kerem Bora (yazılım ve enstalasyon tasarım), Fulya Hocaoğlu’na (Grafik Tasarım), Dr. Leslie Hayduk, Dr. Rob Shields ve Laçin Tutalar‘a çok teşekkür ederiz. Sitemizin ana tema ilk görseli Sine Boran Art‘a aittir. Ses ekleme sistemimizin backend inşasını  2015 Eylül’ünde Kerem Bora ve Tayfun Can Akbaba başlatmış en son geliştirilmiş halini 2017 Nisan-Mayıs aylarında Stefanus Andree tamamlamıştır. 


Adalarda yürütülmüş ve devam eden diğer kampanya ve gündemler için:

Adalar Savunması Biyolojik Çeşitlilik Envanter Çalışması

Adalar Savunması – Dokuzadabirdeniz.com 

Heybeliada Forumu tumblr

Adalar Savunması tumblr

Burgazada Kolektifi

Adalar Sokak Festivali

Heybeliada Kütüphane Girişimi

Adalar Müzesi Projeleri